Skip to main content
VWD И СТОМАТОЛОГИЯ

VWD И СТОМАТОЛОГИЯ

Пациенти с нарушения на кръвосъсирването като хемофилия или болест на фон Вилебранд (VWD)  са изложени на повишен риск от орално кървене, включително по време на рутинна грижа за зъбите.1,2 Кървене може да се появи дори след миене на зъбите или почистване с конец, а страхът от кървене може да попречи на пациентите да поддържат добро състояние хигиена на устната кухина и редовно посещение при зъболекаря.2-4 Дори пациентите, които посещават своя доставчик на дентални услуги, може да се чувстват притеснени от стоматологичните процедури поради предишен лош опит или опасения, че може да не бъдат лекувани. 4 Освен това много пациенти с VWD не са диагностицирани и не знаят, че кървенето им не е нормално.5
VWD И СТОМАТОЛОГИЯ

Рискът от кървене и произтичащото от това безпокойство допринасят за лошо дентално здраве при деца и юноши с нарушения на кръвосъсирването.2 Без адекватно образование и лечение тези пациенти могат да влязат в порочен кръг на чести кървене от венците, пренебрегвани зъболекарски грижи и влошено орално здраве.3 За да защитят оралното си здраве и качеството на живот, тези пациенти и лицата, които се грижат за тях, силно зависят от доверен доставчик на зъболекарски услуги, който им осигурява обучение по профилактика и осигуряване на редовни прегледи.

Ролята на доставчиците на дентална помощ

Като доставчик на дентална помощ вие сте в уникална позиция да помогнете при идентифицирането на пациенти, които могат да се възползват от допълнителна диагностична оценка за нарушение на кръвосъсирването. За много хора посещенията при техния местен зъболекар са единственият редовен контакт с местната им здравна система.2 Освен това, екстракцията на зъб често може да бъде първата операция – и следователно голямо хемостатично предизвикателство – за много пациенти. Следователно, прекомерното кървене по време или след такава процедура може да бъде първата възможност за диагностициране на неразпознато нарушение на кръвосъсирването.

Диагностицирането на VWD остава предизвикателна задача поради липсата на осведоменост и сложността на диагностичната обработка.5 Ако наскоро сте наблюдавали неочаквано кървене при някой от вашите пациенти, ние препоръчваме да извършите нашия тест за кървене с вашия търпелив. Тестът ще покаже дали са показани допълнителни изследвания – и може да промени живота на вашия пациент!

Тъй като пациентите с нарушения на кръвосъсирването може да избягват стоматологични прегледи поради страх от кървене, трябва да се насърчават редовни последващи посещения, за да се защити оралното здраве и качеството на живот на пациентите.4 За лекари по дентална медицина, които желаят да лекуват пациенти с нарушения на кръвосъсирването, има препоръки за управление.3,6 Като цяло, денталното лечение на пациенти с VWD е подобно на това на пациенти с хемофилия.3 По-голямата част от рутинното нехирургично лечение може да се осигури в общата дентална практика след консултация с хематолог, особено при пациенти с лека VWD.3 Само лечение на пациенти с умерено или тежко заболяване и инвазивната стоматологична работа трябва да се извършва в болнична обстановка и съгласно план за лечение.3,6

За да намерите най-близкия център за лечение на хемофилия, моля, щракнете тук. VWDtest.com също така предлага допълнителна информация за етиологията, диагнозата и лечението на VWD, както и вникване в типичното пътуване на пациенти с VWD.

За допълнителни подробности относно диагностичната поддръжка чрез VWDtest.com, моля, щракнете тук.

Препратки
  1. de Wee EM, et al. Thromb Haemost 2012; 108:683-92.
  2. Brown MC et al. Haemophilia 2022; 28:73-9.
  3. Anderson JAM et al. Br Dent J 2013; 215:497-504.
  4. Kalsi H et al. Haemophilia 2012; 18:510-5.
  5. Corrales-Medina FF et al. Blood Rev 2022; 101018.
  6. WFH guidelines for dental treatment of patients with inherited bleeding disorders; https://elearning.wfh.org/resource/guidelines-for-dental-treatment-of-patients-with-inherited-bleeding-disorders/; last accessed Nov 2022.