Skip to main content
кървя много

кървя много

Кървиш ли твърде много?

Чудите ли се защо имате толкова много кръвотечения от носа? Венците ви кървят след почистване с конец или миене на зъбите? Често ли откривате синини по тялото си и не си спомняте откъде може да са дошли? Наскоро получавали ли сте обилно кървене след лек инцидент или посещение при зъболекар?

Повечето хора кървят от време на време. Причината за кървенето ще варира, но в повечето случаи тялото ни ще спре кървенето бързо чрез процес, наречен кръвосъсирване. Някои хора обаче кървят по-често и по-дълго от други и този вид кървене често може да бъде лекувано или предотвратено. Така че, ако отговорите на поне един от въпросите по-горе с „да“, вашето кървене може да заслужава допълнително изследване.

Причини за обилно или продължително кървене

Има много възможни причини за прекомерно или продължително кървене. Идентифицирането на причината за вашите симптоми на кървене е много важно за определяне на подходящото лечение. Кървенето може да бъде причинено от някои лекарства, например болкоуспокояващи като аспирин или разредители на кръвта (антикоагуланти). Някои медицински състояния, като чернодробно или бъбречно заболяване и рак, също могат да причинят кървене.1,2 Има също така възможност кървенето ви да се дължи на нарушение на кръвосъсирването. Нарушенията на кръвосъсирването са редки заболявания и могат да бъдат наследствени или придобити. Най-често срещаното наследствено нарушение на кръвосъсирването е болестта на фон Вилебранд (VWD). VWD често не се диагностицира. Без диагностика и лечение хората с VWD са изложени на риск от сериозно кървене. Хората с VWD често имат чести нос и кървят венците, лесни синини и може да има прекомерно кървене след вадене на зъби, хирургия или леки инциденти. Сред жените с VWD обилното менструално кървене е най-честият симптом.3

Може да не сте единственият във вашето семейство със симптоми на кървене

Ако вашите братя и сестри, родители или други роднини също изпитват симптоми на кървене, може да мислите, че това е нормално. Това обаче не винаги е вярно. Вашето кървене може да бъде причинено от наследствено нарушение на кръвосъсирването, което често засяга повече от един член на семейството. Ако кървенето ви засяга ежедневието и благосъстоянието ви, препоръчваме ви да го обсъдите с вашия лекар.

Разберете дали кървенето ви е нормално

Кървенето ми нормално ли е или не? Намирането на отговора на този въпрос не винаги е лесно. За да улеснят оценката на симптомите на кървене, изследователите са разработили тестове за кървене.3 Един от тези тестове е достъпен на този уебсайт. Ако се чувствате несигурни за някой симптом на кървене, който сте изпитали, силно ви препоръчваме да направите теста за кървене. Това може да е още по-важно, ако Ви предстои операция. Изследването отнема само няколко минути и ще ви каже дали трябва да отидете на лекар поради кървенето си.

Препратки
  1. Corrales-Medina FF et al. Blood Rev 2022; 58:101018.