Skip to main content
Аз съм притеснен родител

Аз съм притеснен родител

Детето ми кърви твърде много?

Притеснявате ли се от повтарящото се кървене от носа на вашето дете? Вашето дете получава ли синини по-лесно и по-често от връстниците си? Детето ви кървило ли е по-дълго от очакваното след скорошно посещение при зъболекар или лека операция? Притеснявате ли се, че цикълът на дъщеря ви може да е твърде обилен?

Има много причини детето ви да кърви от време на време. Децата играят и изследват света около тях. При това инцидентите са неизбежни и понякога детето ви ще има синини или малка рана след такъв инцидент. Понякога нараняване, настъпило без злополука, също може да доведе до кървене. В повечето случаи телата ни ще спрат кървенето бързо чрез процес, наречен съсирване на кръвта. Някои деца обаче получават синини по-лесно и кървят по-често от други. За щастие, този вид кървене често може да бъде лекувано или предотвратено. Ако се притеснявате, защото изглежда, че детето ви кърви твърде често и лесно, важно е първо да установите причината и след това да изберете правилното лечение.

Причини за често кървене при деца

Намирането на причината за симптомите на кървене на вашето дете не винаги е лесно, защото има толкова много възможни причини за кървене. Кървенето от носа например може да бъде причинено от чоплене в носа, сух въздух, нараняване, настинка или алергия или просто от прекалено силно издухване на носа.1 Кървене от устата може също да бъде причинено от злополука, загуба на млечен зъб, ухапване или възпаление на венците.2 Честото кървене от носа и кървенето на венците може също да е симптом на по-сериозно медицинско състояние, например подлежащо нарушение на кръвосъсирването. По принцип нарушенията на кръвосъсирването са редки. За съжаление, най-често срещаното наследствено нарушение на кръвосъсирването, болестта на фон Вилебранд (VWD), често не се диагностицира. Без диагноза и лечение децата с VWD могат да получат сериозно кървене. Освен честото кървене от носа и кървенето на венците, най-честите симптоми на кървене при деца с VWD са леко образуване на синини и продължително кървене от леки рани и след вадене на зъби или операция. Когато момичетата с VWD навлизат в пубертета, обилно менструално кървене става най-честият симптом.3

Симптоми на кървене в семейството

Наследствените нарушения на кръвосъсирването често засягат няколко членове на семейството през поколенията. Ако някой от родителите, бабите и дядовците или други роднини също показват признаци на прекомерно кървене, може да се чудите дали кървенето, което наблюдавате при вашето дете, е нормално. Въпреки това, ако кървенето или кръвонасядането засяга благосъстоянието на вашето дете, трябва да обсъдите симптоми с вашия лекар.

Разберете дали кървенето на вашето дете е нормално

Колко кървене е твърде много? Тъй като този въпрос е труден за отговор, лекарите са разработили тестове, които могат да помогнат за оценка на симптомите на кървене. На VWDtest.com можете да направите един от тези тестове. Ако детето ви има повтарящи се кръвотечения от носа, лесно получава синини или проявява други симптоми на кървене по-горе, горещо ви препоръчваме да отделите няколко минути, за да направите теста. Тестът представлява кратък въпросник относно признаците и симптомите на възможно нарушение на кръвосъсирването и резултатът ще ви каже дали вие и вашето дете трябва да посетите лекар.

Препратки